
Τα στάδια μιας διαβαθμισμένης διδακτικής ενότητας μέσω ενός παραδείγματος.
Στην ενότητα αυτή, θα σας καθοδηγήσουμε στα διάφορα στάδια μιας διαβαθμισμένης διδακτικής ενότητας μέσα από ένα παράδειγμα, τη διδακτική ενότητα “Το περιβάλλον και Εγώ“.
Η ενότητα αυτή διατίθεται ως παιδαγωγικός πόρος στο BlendSpace και παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ψηφιοποιήσετε και να χρησιμοποιήσετε διδακτικό υλικό στις τάξεις σας.
Ανάλυση μιας τάξης
Ένα παράδειγμα ανάλυσης μιας τάξης από την σκοπιά της συμπεριληπτικής και κοινωνικο-συναισθηματικής διδασκαλίας SEL είναι επίσης διαθέσιμο σε μορφότυπο με δυνατότητα μεταφόρτωσης. Γνωρίζουμε ότι ήδη έχετε μια εικόνα των μαθησιακών αναγκών των μαθητών σας, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει πάντα χώρος για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς μπορείτε να τις εντοπίσετε και να ανταποκριθείτε ανάλογα σε αυτές. Θα ήταν καλό να θυμάστε να κρατάτε σημειώσεις για τα συναισθηματικά ζητήματα που παρατηρείτε στους μαθητές σας, τους σχηματισμούς που μπορείτε να εφαρμόσετε αναφορικά με την διάταξη της τάξης ούτως ώστε να ευνοείται η αλλελεπίδραση μεταξύ των μαθητών, τις δραστηριότητες που μπορείτε να διεξάγετε και τις τεχνικές μαθησιακής υποστήριξης που θα χρειστεί να εφαρμόσετε. Αυτές είναι οι βασικές πτυχές μιας διαβαθμισμένης διδακτικής ενότητας. Να μην διστάζετε να ακολουθείτε τα στάδια.
Σημειώσεις σχετικά με τη διδακτική ενότητα
Η διαβαθμισμένη διδακτική ενότητα που ακολουθεί υιοθετεί προσεγγίσεις που μπορούν να υποστηρίξουν συγκεκριμένες ανάγκες και κοινωνικοσυναισθηματικά ζητήματα των μαθητών και παρέχει τη δυνατότητα γεφύρωσης του χάσματος τόσο μεταξύ των υφιστάμενων και των επιθυμητών μαθησιακών επιδόσεων όσο και για την αναθεώρηση και βελτίωση των υφιστάμενων αυτοαντιλήψεων. Η ενότητα, αν και παρέχει πολλά μέσα μαθησιακής υποστήριξης, οι δραστηριότητες είναι εντούτοις διαβαθμσιμένες με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε μαθητής με διαφορετικό γνωστικό επίπεδο να βρίσκει ενδιαφέρον και προκλήσεις σε αυτές. Για να μειώσουμε το άγχος που βιώνουν κάποιοι μαθητές, δημιουργήσαμε φύλλα αυτοδιόρθωσης και εργασίες σε ζευγάρια, ούτως ώστε να διαμορφώσουμε ένα πιο οικείο και φιλικό μαθησιακό κλίμα.
Μία από τις στρατηγικές που εφαρμόσαμε είναι αυτή της συνεργατικής μεθόδου Jigsaw. Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες και καλούνται να μελετήσουν το ίδιο θέμα. Ο εκπαιδευτικός αναθέτει σε κάθε μαθητή ένα μέρος του υπό εξέταση θέματος στο οποίο καλείται να εξειδικευτεί. Έπειτα, οι μαθητές που βρίσκονται σε διαφορετικές ομάδες και που ειδικεύονται στο ίδιο μέρος ενός θέματος σχηματίζουν τις λεγόμενες “ομάδες ειδικών” και κάθονται στην ίδια θέση. Οι “ειδικοί” εμβαθύνουν στο μέρος του θέματος που τους ανατέθηκε και παίρνουν γραπτές σημειώσεις που θα τους χρησιμεύσουν στη φάση διδασκαλίας/μάθησης, όταν επιστρέψουν στις αρχικές τους ομάδες. Μόλις ανασυγκροτηθούν οι αρχικές ομάδες, κάθε “ειδικός” φροντίζει ούτως ώστα τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας να μάθουν το περιεχόμενο που μελέτησε ενώ εκείνος αναλαμβάνει να μελετήσει το περιεχόμενο των άλλων ειδικών μέσω της διδαχής των τελευταίων. Τα εκπαιδευτικά οφέλη της συνεργατικής μεθόδου Jigsaw σχετίζονται κυρίως με την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών, την αύξηση των κινήτρων τους για συμμετοχή στη μαθησιακή διαδικασία και της αυτοπεποίθησης στις δυνατότητές τους, ακόμη και για τους μαθητές που αντιμετωπίζουν αρκετά μαθησιακά προβλήματα.